December 2021
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

December 2021


Administrátor
(@kekssk)
New Member Admin
Pripojený: pred 2026 rokov
Príspevky: 3
Topic starter  

Vážení kolegovia, spúšťam hlasovanie za fotografiu mesiaca. Každý mesiac pridám novú tému s názvom mesiaca, do ktorej môžete pridávať svoje fotografie kaktusov, ktoré my ostatní budeme hodnotiť lajkovaním. Fotografia, ktorá bude mať najviac "Páči sa" bude vyhodnotená v závere mesiaca ako fotografia mesiaca. Tak nech sa páči, prehrabte archívy...


   
bogo reacted
Citácia
(@johny)
Active Member Admin
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 8
 

Zdravim, tato Escobaria ma potesila tohto roku, mala by to byt

Escobaria vivipara v. kaibabensis

1638657367-escobaria-vivipara-v-kaibabensis.jpg

   
ilen, pmokry, LOUIS-Lajci Nielsen and 1 people reacted
OdpovedaťCitácia
Vaso
 Vaso
(@vaso)
Estimable Member
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 103
 

@johny Pripájam sa - Gymnocalycium bruchii var. albispinum

1638697021-Gymnocalycium-bruchii-var-albispinum.jpg

   
OdpovedaťCitácia
bogo
 bogo
(@bogo)
Estimable Member
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 104
 

Tak ja takto aloe ferox

1638706998-Screenshot_2021-11-19-17-50-45-285_comfacebookkatana.jpg

   
OdpovedaťCitácia
(@pmokry)
Trusted Member
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 61
 

Detail kvetu Delosperma cv.Jewel of Desert Sunstone

1638816011-Delosperma_Sunstone_5.jpg

   
ilen, bogo and Johny reacted
OdpovedaťCitácia
Vaso
 Vaso
(@vaso)
Estimable Member
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 103
 

Drahí priatelia,

súťaž o fotografiu mesiaca sa nám pomaly začína rozbiehať a ja dúfam, že sa stane každomesačným osviežením tohto virtuálneho priestoru.

Skúsme sa však zamyslieť nad spôsobom, akým obvykle obdobné súťaže "krásy" vlastne fungujú.

Každý hodnotiteľ (hlasujúci, člen poroty a pod.) má len jeden hlas, ktorý pridelí tomu súťažiacemu (súťažiacej), ktorý si podľa jeho estetických (príp. iných) kritérií a zároveň vyhlásených podmienok súťaže zaslúži v súťaži zvíťaziť. Následne sa zrátajú hlasy a súťažiaci (súťažiaca) s najvyšším počtom takto získaných hlasov sa umiestni na prvom mieste a ostatní súťažiaci podľa počtu získaných hlasov na druhom, treťom atď...

Nie je predsa možné, aby každý hodnotiaci označil, že sa mu rovnako páči všetko, v našom prípade všetky fotografie, rovnako. Takto sa k výsledku nikdy nedopátrame, súťaž sa zmení na absurdnú non sense párty, kde určiť víťaza bude absolútne nemožné. Musíme si uvedomiť, že to nie je klikacia zábava a lá facebook - čím viac obrázkov (komentárov) olajkujem, tým mám viac "priateľov" 😉

Ďalšou vecou je, že by bodlo určiť termín, do kedy sa je možné súťaže zúčastniť a pridať na stránku svoju súťažnú fotografiu. Navrhujem pridávanie súťažných fotografií v čase od 1. do 10. dňa každého kalendárneho mesiaca. Po tomto termíne to už akceptované nebude a súťažiaci môže svoju fotografiu pridať až v nasledujúcom mesiaci, pričom aj potom musí dodržať stanovenú lehotu.

Obdobné by to malo byť aj pre hodnotenie fotografií - aj tu by mal byť vyhradený čas na hodnotenie. Opäť navrhujem termín od 11. do predposledného dňa v kalendárnom mesiaci, za ktorý sa fotografie hodnotia. Hodnotiť by sme nemali len krásu samotnej odfotenej rastliny, ale aj kompozíciu a kvalitu fotografie - je to súťaž o fotografiu mesiaca, tak sa na to teda treba pozerať v celej jej šírke.

Posledný deň Johny ako administrátor (ak by bol ochotný) vyhodnotí výsledky súťaže a víťaznú fotografiu s menom (prípadne nickom) autora uverejní na stránke ako fotku mesiaca a tá tam bude "svietiť" až do času, kým ju nenahradí víťazná fotka za mesiac nasledujúci.

Musím sa priznať, že som si vyššie popísané veci na začiatku ani sám neuvedomil - facebook a obdobné tzv. (a)sociálne siete okrem iného silne "pokrivili" aj pohľad na hodnotenie krásy, kvality a pod. Naučili ľudí bezhlavo lajkovať všetko rad za radom - hodnotné, nehodnotné - len aby sa, preboha, nikto neurazil - veď mať tisíce virtuálnych "priateľov" je dnes také moderné. Skúsme sa teda vrátiť k tomu, čo je naozaj skutočné, reálne - niečo sa nám predsa páči viac, niečo menej. Nebojme sa teda ukázať (povedať), čo je z nášho pohľadu krajšie - čo sa nám najviac páči. Skutočné hodnotenie dokáže prinúťiť súťažiacich, aby sa v budúcom mesiaci posnažili o čosi viac a aj z tohto dôvodu bude kvalita súťaže určite len a len rásť.

Berme to teda tak, že toto decembrové "kolo" je len také počiatočné zahrievacie, nesúťažné... Naučme sa sem vkladať naše fotky, zvyknime si na hodnotenie štýlom "jeden porotca - jeden hlas".

V prípadne návrhov, ako to zmeniť, zlepšiť - píšte, navrhujte...

 

Ďakujem a prajem pekný deň,

Vašo

 

 


   
OdpovedaťCitácia
Vaso
 Vaso
(@vaso)
Estimable Member
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 103
 

...ešte mi napadlo - ak sa súťažiaci rozhodne aj hodnotiť, teda byť porotcom, bolo by správne, ak by nehlasoval za svoju fotografiu, ale dal hlas podľa neho najkrajšej fotografii niektorého iného súťažiaceho - nebuďme ako politici, ktorí s radosťou volia najmä samých seba 🙂


   
bogo reacted
OdpovedaťCitácia
(@johny)
Active Member Admin
Pripojený: pred 3 roky
Príspevky: 8
 

@vaso S vyhodnotenim a uverejnenim som ratal. A lajkovat vlastne fotky sa neda, je to zakazane v systeme aspon tak by to malo fungovat...ja svoju neviem lajknut. Co sa tyka tejto aktivity, veril som, ze to trocha prinuti clenov niecim prispiet, ale mylil som sa, "rezidentny odpor" ako keby uradoval medzi nami, je pandemicke obdobie, jedina sanca ako pokomunikovat aspon virtualne, ale kazdy to ma na haku...chapem, kazdy toho mame vela, ja tiez, ale ako spropagujeme tento nas uslachtily konicek...ako oslovime mladych?

Tento príspevok bol zmenený pred 2 roky užívateľom Johny

   
bogo reacted
OdpovedaťCitácia
Zdieľať: